Blog

WordPress Ασφάλεια

SSL-1
Blog / Woocommerce

WordPress Ασφάλεια

 

7+1 τρόποι για μέγιστη ασφάλεια στο WordPress.

Το πιο σημαντικό πεδίο, το οποίο πρέπει να εστιάσει ένας διαχειριστής ιστοτόπου WordPress, είναι αυτό της ασφάλειας. Επίσης, είναι το πεδίο, που οι περισσότεροι δεν επενδύουν τα δέοντα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές βλάβες σε ιστοτόπους, από επιθέσεις χάκερ. Πέρα από το λειτουργικό κομμάτι λοιπόν ενός ιστοτόπου, είτε αυτό είναι e-shop είτε μια ιστοσελίδα, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ο τομέας της ασφάλειας. Ακολουθώντας κάποιους τρόπους, οι διαχειριστές ιστότοπων WordPress, μπορούν να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

 

Γιατί χρειάζεται η ασφάλεια σε έναν ιστότοπο WordPress;

Οι λόγοι είναι αρκετοί, αλλά στη πραγματικότητα η ασφάλεια σε έναν ιστότοπο WordPress, απαιτείται για την βιωσιμότητα του. Θα πρέπει να διασφαλίζεται η ιδιοκτησία καθώς και το περιεχόμενο της σελίδας. Αυτή η σελίδα θα μπορούσε να είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, μια ιστοσελίδα ή κάτι μη επικερδές. Όμως, ότι και να αποτυπώνεται στον ιστότοπο, στηρίζεται στους επισκέπτες ή στους εν δυνάμει πελάτες. Τι κόστος θα μπορούσε να έχει, αν δεχόταν μια επίθεση από χάκερ; Φυσικά, θα ήταν κάτι καταστροφικό καθώς αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό ώστε να χάσει την αξιοπιστία του και την επισκεψιμότητα του ένας ιστότοπος. Θα μπορούσαν να υπάρξουν διαρροές δεδομένων χρηστών ή πελατών, υποκλοπές στοιχείων πληρωμών και πολλά άλλα. 

 

Μπορεί ένας ιστότοπος WordPress να είναι 100% ασφαλής;

Όχι. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί αυτό, αλλά σίγουρα μπορεί να περιοριστεί σε υψηλά ποσοστά. Όσα περισσότερα εμπόδια τοποθετηθούν σε κάποιον επίδοξο εισβολέα, τόσο πιο πιθανό είναι να εγκαταλείψει τη προσπάθεια. Έτσι, αν ακολουθηθούν κάποια βήματα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα γίνει στόχος ο ιστότοπος από χάκερς, ή ακόμα και αν συμβεί, θα μπορέσει να επανέλθει.

 

Με ποιους τρόπους μπορεί να επιτευχθεί η ασφάλεια στο WordPress.

Υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που επιτρέπουν στον διαχειριστή μιας σελίδας σε WordPress να επιτύχει υψηλά ποσοστά ασφάλειας στον ιστότοπο του. Πέραν όμως από αυτές, υπάρχουν και βασικές κινήσεις που πρέπει να εφαρμοστούν σε έναν ιστότοπο για ασφάλεια, διαφορετικά δεν θα μπορεί να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό.

 

  1. Εφαρμογή πιστοποιητικών SSL.

Τα πιστοποιητικά Secure Sockets Layer (SSL) είναι ένα πρότυπο που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ιστότοπους για την προστασία των διαδικτυακών συναλλαγών με τους πελάτες τους. Η απόκτηση ενός θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα βήματα για την ασφάλεια ενός ιστότοπου. Μπορεί να αγοραστεί συνήθως ένα πιστοποιητικό SSL, αλλά οι περισσότεροι πάροχοι φιλοξενίας το προσφέρουν δωρεάν. Αυτή η τυπική τεχνολογία δημιουργεί μια κρυπτογραφημένη σύνδεση μεταξύ ενός διακομιστή Ιστού (κεντρικού υπολογιστή) και ενός προγράμματος περιήγησης Ιστού (πελάτη). Με την προσθήκη αυτής της κρυπτογραφημένης σύνδεσης, διασφαλίζεται ότι όλα τα δεδομένα που διαβιβάζονται μεταξύ των δύο παραμένουν ιδιωτικά.

SSL πιστοποιητικό σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια ιστότοπου.

  1. Επεκτάσεις ασφαλείας.

Τα πρόσθετα WordPress είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προστεθουν γρήγορα χρήσιμες λειτουργίες στον ιστότοπό, ενώ υπάρχουν και αρκετές εξαιρετικές προσθήκες ασφαλείας διαθέσιμες. Η εγκατάσταση ενός πρόσθετου ασφαλείας μπορεί να προσθέσει μερικά επιπλέον επίπεδα προστασίας στον ιστότοπό WordPress χωρίς να απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση τους, μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ταχύτητα και την απόδοση του ιστότοπου. 

 

  1. Αφαίρεση προσθέτων και θεμάτων WordPress που δεν χρησιμοποιούνται.

Μπορεί τα πρόσθετα να είναι μια σημαντική βοήθεια σε έναν ιστότοπο WordPress, ωστόσο μπορεί να αποβούν μοιραία κάποιες φορές. Σε μερικά πρόσθετα και θέματα που δεν χρησιμοποιούνται, οι επίδοξοι εισβολείς μπορεί να βρουν κενά ασφαλείας και να εισέλθουν σε μια σελίδα WordPress με καταστροφικά αποτελέσματα. Έτσι προτείνεται, θέματα και πρόσθετα που δεν χρησιμοποιούνται, να αφαιρούνται και να διαγράφονται.

 

  1. Ενημέρωση WordPress και προσθέτων.

Η μεγαλύτερη χαρά ενός χάκερ, είναι να πετύχει έναν ιστότοπο μη ενημερωμένο. Έτσι τα κενά ασφαλείας που θα βρει, είναι σαν στρωμένο χαλί για να μπορέσει να εισέλθει σε μια σελίδα. Προτείνεται ισχυρά, να γίνονται τακτικές ενημερώσεις τόσο του συστήματος WordPress, όσο και των προσθέτων καθώς καλύπτονται και διάφορα κενά ασφαλείας μεταξύ των λοιπών προβλημάτων. 

 

  1. Συντήρηση ιστοσελίδας WordPress.

Η συντήρηση μπορεί να περιλαμβάνει την ενημέρωση WordPress και προσθέτων, αλλά επίσης περιλαμβάνει αρκετές άλλες ενέργειες. Πραγματοποιόντας αυτές τις ενέργειες λοιπόν, εξασφαλίζεται αρκετά μεγάλο ποσοστό ασφάλειας σε έναν ιστότοπο WordPress, καθώς επιτυγχάνονται αρκετές δικλείδες σε περίπτωση επίθεσης από χάκερ. 

 

Συμβουλευτικά, υπάρχει ένα προηγούμενο άρθρο για τη συντήρηση στο WordPress, “Συντήρηση στο WordPress. Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν;”

  1. Επιλογή ισχυρών κωδικών πρόσβασης.

Η επιλογή ισχυρών κωδικών πρόσβασης, είναι βασική αρχή για την ασφάλεια οποιουδήποτε λογαριασμού. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο λογαριασμός σχετίζεται με τη διαχείριση ενός ολόκληρου ιστοτόπου. Έτσι μπορεί να υπάρχει γενικά η επιθυμία να χρησιμοποιείται ένας εύκολος κωδικός, άλλα στη περίπτωση αυτή θα πρέπει να οριστεί ένας δύσκολος και μη προσβάσιμος κωδικός από πιθανή κυβερνοεπίθεση. Αυτό θα εξασφαλίσει μια αρχική ασφάλεια στο WordPress και θα αποτρέψει επιθέσεις που στηρίζονται στην εύρεση κωδικών πρόσβασης.

Προστασία με WAF.

  1. Χρήση ενός τείχους προστασίας εφαρμογής Web.

Μια ακόμα ενέργεια που μπορεί να γίνει για να προστεθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας στον ιστότοπο στο WordPress είναι να χρησιμοποιηθεί ένα τείχος προστασίας εφαρμογών ιστού (WAF). Το WAF είναι συνήθως ένα σύστημα ασφαλείας που βασίζεται σε σύννεφο που προσφέρει ένα άλλο επίπεδο προστασίας γύρω από τον ιστότοπό. Αποκλείει όλες τις απόπειρες πειρατείας και φιλτράρει άλλους κακόβουλους τύπους επισκεψιμότητας, όπως επιθέσεις κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας (DDoS) ή αποστολείς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Τα WAF συνήθως απαιτούν μηνιαίες χρεώσεις συνδρομής, αλλά η προσθήκη πολλές φορές αξίζει τα χρήματα.

 

  1. Ενίσχυση της ασφάλειας του διακομιστή.

Όταν επιλεχθεί μια εταιρεία φιλοξενίας, θα χρειαστεί μια που είναι γρήγορη, αξιόπιστη, ασφαλής και θα υποστηρίξει μέσω εξαιρετικής εξυπηρέτησης πελατών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαθέτουν καλούς, ισχυρούς πόρους, να διατηρούν χρόνο λειτουργίας τουλάχιστον 99,5% και να χρησιμοποιούν τακτικές ασφάλειας σε επίπεδο διακομιστή. Εάν ένας οικοδεσπότης δεν μπορεί να ελέγξει αυτά τα βασικά πλαίσια, δεν αξίζει τον χρόνο ή τα χρήματά. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να γίνουν για να προστατευθεί ένας ιστότοπος από την πρώτη στιγμή είναι η σωστή επιλογή εταιρείας για να φιλοξενήσει τη σελίδα WordPress.

 

Πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια στο WordPress.

Η ασφάλεια στον ιστότοπο WordPress, είναι ύψιστης σημασίας, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί. Μια κυβερνοεπίθεση, μπορεί να αποβεί μοιραία αν πάρει κάποιος άλλος τα ηνία της διαχείρισης μια σελίδας, που προφανώς έχει σκοπό να τη βλάψει. Στοιχεία πελατών, προσωπικά δεδομένα, κάρτες πληρωμών και πολλά άλλα μπορεί να πέσουν σε λάθος χέρια και να σημαίνει και το τέλος μιας επιχείρησης ενδεχομένως. Η συντήρηση ενός ιστοτόπου, περιέχει και τα αντίγραφα ασφαλείας, κάτι που είναι σημαντικό να υπάρχει για να επανέλθει ο ιστότοπος σε προηγούμενη λειτουργική κατάσταση. Η διασφάλιση των κωδικών και όλα όσα αναφέρθηκαν, είναι πολύ σημαντικά για την προστασία ενός ιστοτόπου WordPress και πάντα με γνώμονα ότι δεν θα είναι ποτέ 100% ασφαλής.

 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare