Website-Icon Fixit

Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Πλήρης οδηγός.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Πλήρης οδηγός.

Η έναρξη του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 σηματοδοτείται από την εκτέλεση τριών προγραμμάτων που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Η συνολική δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στο νέο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα».

Η αίτηση χρηματοδότησης για ενταχθείσες επιχειρήσεις ξεκινά από τα 18.000 ευρώ και φτάνει έως και το 1,2 εκατ. ευρώ και το ποσοστό επιδότησης μπορεί να φτάσει έως και 50%, ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας μπορεί να φτάσει το 60%. Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα γίνεται άμεσα και θα βασίζεται στη σειρά που υποβάλλονται έως ότου εξαντληθεί ο προϋπολογισμός της Δράσης ανά κατηγορία περιφέρειας.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις δράσεις, καθεμία απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανάλογα με την ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά τους.

Η πρώτη δράση του προγράμματος απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν χαμηλό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας και αποσκοπεί στην ανάπτυξη βασικών ψηφιακών υποδομών και εφαρμογών, όπως η δημιουργία ιστοσελίδας, η χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων για τη διαχείριση των διαδικασιών της επιχείρησης και η χρήση cloud υπηρεσιών.

Η δεύτερη δράση απευθύνεται σε επιχειρήσεις με μεσαίο επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας και αφορά στην ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών λύσεων, όπως η εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, η ανάπτυξη προηγμένων λογισμικών, η χρήση Big Data και η εφαρμογή τεχνολογιών Internet of Things.

Τέλος, η τρίτη δράση απευθύνεται σε επιχειρήσεις με υψηλό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας και αποσκοπεί στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης μέσω της ενίσχυσης των υπηρεσιών και της παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου, της ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρηματικών πλάνων.

Τι είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Το Πρόγραμμα “Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων” αποτελεί μία από τις επιμέρους δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπός του είναι να συμβάλει μέσω χρηματοδοτήσεων στην ψηφιακή ωρίμανση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) της Ελλάδας. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν τις εμπορικές, τις διοικητικές αλλά και τις παραγωγικές λειτουργίες τους μέσω μιας σειράς ενεργειών και ενισχύσεων. Αν λοιπόν υπάρχει μια υφιστάμενη μικρομεσαία επιχείρηση ενδέχεται να δικαιούται  του προγράμματος.

Δράση πρώτη.

Οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ενσωματώσει ακόμα σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στη λειτουργία τους, μπορούν να απευθυνθούν σε αίτηση χρηματοδότησης. Ο προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης που ενισχύεται κυμαίνεται από 18.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ. Η διάρκεια της επένδυσης δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης. Οι δαπάνες επιτρέπεται να καλύπτουν τις ακόλουθες βασικές κατηγορίες:

Σχετικά άρθρα: Magento Vs Shopify. Η μεγάλη eCommerce μάχη.

Δεύτερη δράση: Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ.

Μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους στις διεθνείς αγορές μέσω της ενίσχυσης της τεχνολογικής τους ωριμότητας μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης για ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες πληρούντας ένα από τα παρακάτω κριτήρια: Δημιουργία νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης, επέκταση της υφιστάμενης μονάδας, διαφοροποίηση της παραγωγής σε νέα προϊόντα ή υπηρεσίες, ή θεμελιώδη αλλαγή στην παραγωγική διαδικασία υφιστάμενης μονάδας.

Ο προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που επιλέγονται κυμαίνεται από 50.000 έως και 650.000 ευρώ, ενώ η μεγαλύτερη περίοδος ολοκλήρωσης της επένδυσης είναι 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Οι επιλεγμένες δαπάνες καλύπτουν:

Τρίτη Δράση: Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ.

Ο στόχος της αίτησης χρηματοδότησης είναι να υλοποιηθούν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης από μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενσωματώσει ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους. Ο συνολικός προϋπολογισμός που μπορεί να ενισχυθεί κυμαίνεται από 200.001 έως 1.200.000 ευρώ και η διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν θα υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Τα κριτήρια για τα επενδυτικά σχέδια πρέπει να πληρούνται με τον χαρακτήρα αρχικής επένδυσης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να πληρούνται τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

Το συνολικό προϋπολογισμό που επιτρέπεται να χρηματοδοτηθεί για τα επενδυτικά σχέδια κυμαίνεται από 200.001 έως 1.200.000 ευρώ. Επιπλέον, η διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν θα υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

 

Οι δαπάνες που καλύπτονται ανήκουν σε βασικές κατηγορίες, όπως η αγορά εξοπλισμού για την προμήθεια ψηφιακά ελεγχόμενου Η/Μ εξοπλισμού, προηγμένων συστημάτων απομακρυσμένης λειτουργίας εγκαταστάσεων και αυτοματοποίησης της αξίας της αλυσίδας με ρομποτικά συστήματα και άλλα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται εφαρμογές και λογισμικό για την αυξημένη ευφυΐα στον διοικητικό και οικονομικό προγραμματισμό, την ψηφιακή ασφάλεια, τη διαχείριση πελατών και εφοδιαστική αλυσίδα, την ανάλυση δεδομένων με τεχνητή νοημοσύνη και άλλα. Τέλος, περιλαμβάνονται υπηρεσίες που σχετίζονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση και παρέχουν συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη για την παραμετροποίηση και ενσωμάτωση των νέων συστημάτων στη λειτουργία των ΜμΕ, καθώς και πιστοποίηση συστημάτων και άλλες υπηρεσίες.

Σχετικά άρθρα: Επιλογή Προγραμματιστή Magento

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ;

Οι δικαιούχοι του Προγράμματος θα πρέπει να ακολουθήσουν μια απλή διαδικασία για να υποβάλουν την αίτηση.

Πρώτα απ’ όλα, η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί από εκπρόσωπο της επιχείρησης που κατέχει νομίμως τους κωδικούς πρόσβασης (username & password) της επιχείρησης στις φορολογικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (πληροφοριακό σύστημα taxisnet) και ο οποίος θα πρέπει να επιβεβαιώσει την ταυτότητα της επιχείρησης. Στη συνέχεια, και για να ξεκινήσει η διαδικασία:

Καλό είναι να αναφερθεί πως οι αιτήσεις για τα Vouchers έχουν ήδη ολοκληρωθεί και υπάρχει μόνο χρόνος για την εξαργύρωση τους μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων:

Κατηγορία 1: (1-5, και 6-10 εργαζόμενοι)

Κατηγορία 2: (11 μέχρι 250 εργαζόμενοι)

Για την εξαργύρωση του Voucher και ανάπτυξη ψηφιακών μέσων για την εξέλιξη και ανάπτυξη της επιχείρησης, μπορεί να συμβουλευτεί κανείς την ομάδα του Fixit.gr. Η δημιουργία επαγγελματικού και επιτυχημένου e-shop είναι καθοριστικής σημασίας στον σημερινό ανταγωνισμό των επιχειρήσεων.

Επίλογος.

Στη σημερινή εποχή της ψηφιακής επανάστασης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και ευκαιρίες για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Ωστόσο, οι δαπάνες που απαιτούνται για την εξέλιξη και αναβάθμιση της υποδομής τους και την κατάρτιση του προσωπικού τους είναι σημαντικές και μπορεί να αντισταθμιστούν με την επιδότηση ΕΣΠΑ στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η επιδότηση ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτελεί μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτύξουν καινοτομίες και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην ψηφιακή εποχή. Μέσω αυτής της επιδότησης, οι επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν στην απόκτηση νέων τεχνολογιών, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στην κατάρτιση του προσωπικού τους για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς.

Die mobile Version verlassen