Blog

Βελτιστοποίηση ιστοσελίδας WordPress για κινητές συσκευές

unnamed
Blog / Wordpress

Βελτιστοποίηση ιστοσελίδας WordPress για κινητές συσκευές

Βελτιστοποίηση ιστοσελίδας WordPress για κινητές συσκευές.

Από το 2017 και έπειτα, περισσότερη επισκεψιμότητα προήλθε από κινητά από ό,τι από επιτραπέζιους υπολογιστές, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 2023, όσον αφορά τις σελίδες του ηλεκτρονικού εμπορίου. Καθώς οι χρήστες βασίζονται όλο και περισσότερο στις κινητές συσκευές τους, αναμένουν οι ιστότοποι να είναι προσβάσιμοι και εύχρηστοι στα τηλέφωνα και τα tablet τους.

Ωστόσο, πολλοί ιστότοποι δεν είναι βελτιστοποιημένοι για κινητά τηλέφωνα πέρα από τη χρήση ενός απλού responsive θέματος. Η αναδιάταξη του ιστότοπού για μικρότερες οθόνες δεν είναι αρκετή για να δεσμεύσει και να μετατρέψει τους επισκέπτες κινητών συσκευών. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι ο ιστότοπός για κινητά είναι γρήγορος, εύχρηστος και σχεδιασμένος ειδικά για μικρές οθόνες.

Γιατί πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη βελτιστοποίηση για κινητά; Σύμφωνα με τη Google, το 61% των χρηστών είναι απίθανο να επιστρέψουν σε έναν ιστότοπο για κινητά με τον οποίο αντιμετώπισαν προβλήματα και το 40% θα μεταπηδήσει σε ιστότοπο ανταγωνιστή. Ακόμη και αν οι χρήστες δεν πραγματοποιούν αγορές μέσω κινητού, είναι πιθανό να πραγματοποιούν έρευνα για τον ανταγωνισμό. Αν χαθεί η ευκαιρία της συνεργασίας μαζί τους στη συσκευή τους, μπορεί να χαθούν για πάντα.

Επιταχυνση του ιστοτόπου για κινητές συσκευές.

Η επιτάχυνση του ιστότοπου θεωρείται το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να γίνει, γι’ αυτό και πρέπει να ξεκινήσει κανείς με αυτό το σκοπό.

Η γρήγορη φόρτωση του ιστότοπου στα κινητά αναμένεται από τους χρήστες, ιδίως όταν βρίσκονται εν κινήσει. Οι μετατροπές μπορούν να αυξηθούν και τα ποσοστά αναπήδησης να μειωθούν με ταχύτερους χρόνους φόρτωσης, ενώ αντίστοιχα οι αργοί χρόνοι φόρτωσης θα τους οδηγήσουν στους ανταγωνιστές.

Τρία πράγματα μπορούν να γίνουν για να επιταχυνθεί ο ιστότοπος για κινητά.

Οι εικόνες θα πρέπει να μειωθούν σε μέγεθος.
Οι χρόνοι φόρτωσης της σελίδας μπορεί να επιβραδυνθούν σημαντικά από τις μεγάλες εικόνες. Ευτυχώς, πρόκειται για μια σχετικά απλή λύση.

Θα πρέπει πρώτα να επανεξεταστούν οι σελίδες του ιστότοπου και να αφαιρεθούν τυχόν περιττές εικόνες. Εάν οι εικόνες είναι μόνο για αισθητικούς σκοπούς, είναι απίθανο να μετατρέψουν τους επισκέπτες. 

Εάν οι εικόνες πρέπει να παραμείνουν τότε, τυχόν μεγάλες εικόνες στις κύριες σελίδες προορισμού θα πρέπει να βελτιστοποιηθούν. Υπάρχουν εργαλεία όπως για παράδειγμα ένα πρόσθετο WordPress, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συμπίεση των εικόνων χωρίς απώλεια ποιότητας, επιτρέποντας στις σελίδες να φορτώνουν ταχύτερα, ενώ εξακολουθούν να φαίνονται εξαιρετικά.

Οι ανταποκρινόμενες εικόνες βοηθούν επίσης στους χρόνους φόρτωσης και ο πυρήνας του WordPress τις έχει συμπεριλάβει από την έκδοση 4.4, οπότε δεν χρειάζεται κάτι επιπλέον.

Τα πρόσθετα και τα θέματα θα πρέπει να είναι βελτιστοποιημένα.
Ο κακός κώδικας των πρόσθετων και των θεμάτων μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει συμφόρηση στην ταχύτητα του ιστότοπου, ακόμη και αν όλα τα υπόλοιπα είναι βελτιστοποιημένα.

Εάν υπάρχει σημαντική επιβράδυνση, τα θέματα, τα πρόσθετα και ο πυρήνας του WordPress θα πρέπει να ενημερωθούν. Εάν το πρόβλημα επιμένει, τα πρόσθετα θα πρέπει να απενεργοποιηθούν σε μια τοποθεσία σταδιοποίησης μέχρι να εντοπιστεί ο ένοχος. Το θέμα μπορεί επίσης να χρειαστεί να αλλάξει σε ένα από τα προεπιλεγμένα θέματα του WordPress, όπως είναι το κλασικό Twenty Seventeen. Μόλις εντοπιστεί το πρόβλημα, μπορεί και πάλι να τοποθετηθεί το αρχικό θέμα.

Τα αρχεία CSS και JS των πρόσθετων προγραμμάτων θα πρέπει επίσης να ελαχιστοποιούνται και να συναρθρώνονται. Ένα πρόσθετο μπορεί να βοηθήσει σε αυτό- απλά επικοινωνήστε με τον web host εάν χρησιμοποιείται ένα πρόσθετο προσωρινής αποθήκευσης. 

Θα πρέπει να χρησιμοποιείται ένας υψηλής ποιότητας web host.

Η αναβάθμιση του λογαριασμού φιλοξενίας, εάν βρίσκεται σε έναν φθηνό κοινόχρηστο διακομιστή φιλοξενίας αλλού, μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Οι διαχειριζόμενοι οικοδεσπότες WordPress διαθέτουν υποδομή διακομιστή και προσωρινή αποθήκευση δεδομένων που επιταχύνουν σημαντικά τον ιστότοπο. Επιτρέπουν επίσης τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών όπως η PHP 7, η οποία είναι τέσσερις φορές ταχύτερη από την PHP 5.4. Καλό είναι να περιλαμβάνεται επίσης ένα CDN, το οποίο μπορεί να επιταχύνει τις εικόνες του ιστότοπου και είναι απλό στη χρήση.

Το Fixit.gr έχει τη δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων WordPress, καθώς και να βελτιώνει την ταχύτητα και την απόδοση αυτών των ιστοσελίδων για κινητές συσκευές. Με την τεχνογνωσία τους στη φιλοξενία και τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων, μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι ιστότοποι WordPress φορτώνονται γρήγορα και αποτελεσματικά σε κινητές συσκευές, παρέχοντας μια απρόσκοπτη εμπειρία χρήσης για τους επισκέπτες.

Όσον αφορά τη φιλοξενία ιστότοπων, το Fixit.gr προσφέρει αξιόπιστες και ασφαλείς υπηρεσίες φιλοξενίας που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μιας ποικιλίας ιστότοπων WordPress. Παρέχουν προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τακτικά αντίγραφα ασφαλείας, διασφαλίζοντας ότι οι ιστότοποι προστατεύονται από πιθανές απειλές και ότι τα δεδομένα είναι ασφαλή και προστατευμένα.

Σχετικά άρθρα: Η σημασία της συντήρησης στο WordPress

Δημιουργία εφαρμογής για κινητά.

Στην αρχή του άρθρου, αναφέρθηκε ότι η χρήση του διαδικτύου μέσω κινητών τηλεφώνων έχει ξεπεραστεί. Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, ότι το 89% του χρόνου χρήσης των μέσων ενημέρωσης μέσω κινητών τηλεφώνων δαπανάται σε εφαρμογές, ενώ το υπόλοιπο 11% δαπανάται σε ιστότοπους, σύμφωνα με έρευνες ειδικών στον τομέα.

Ο σχεδιασμός μιας ολιστικής mobile εμπειρίας για το κοινό αποτελεί μέρος της βελτιστοποίησης για κινητά, και για πολλές επιχειρήσεις, αυτό περιλαμβάνει την ύπαρξη μιας native mobile εφαρμογής. Χαρακτηριστικά που δεν είναι διαθέσιμα στον ιστό, όπως η πρόσβαση χωρίς σύνδεση και οι ειδοποιήσεις push, μπορούν να παρέχονται από τις εφαρμογές, επιτρέποντας μια ταχύτερη και πιο εστιασμένη εμπειρία.

Η διανομή μέσω των καταστημάτων εφαρμογών iOS και Android μπορεί επίσης να προσφέρει ένα ακόμη σημείο επαφής για την επικοινωνία με τους πελάτες. Πολλές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από μια εφαρμογή για κινητά που συμπληρώνει τον ιστότοπό τους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη δημιουργία μιας εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμοσμένης ανάπτυξης ή ενός DIY app builder.

Εάν υπάρχει προϋπολογισμός για αυτό, η προσαρμοσμένη ανάπτυξη εφαρμογών μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την αύξηση των μετατροπών. Από την άλλη πλευρά, οι κατασκευαστές εφαρμογών είναι εύκολα διαθέσιμοι, αλλά δεν ενσωματώνονται όλοι τους με το WordPress στο ίδιο επίπεδο.

Αποφυγή κοινών λαθών που αφορούν το SEO.

Ο ιστότοπος θα πρέπει να αναζητηθεί από την Google ως πρώτο βήμα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του Google Search Console.

Αφού ο ιστότοπος ανακτηθεί από την Google, θα εμφανιστούν τυχόν προβλήματα με τον ιστότοπο που πρέπει να διορθωθούν.

Θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιείται ένα λανθασμένα ρυθμισμένο αρχείο robots.txt ή sitemap, το οποίο μπορεί να εμποδίσει την πρόσβαση της Google στον ιστότοπο. Θα πρέπει να ελέγχονται οι κακές ανακατευθύνσεις ή οι σπασμένοι σύνδεσμοι, ειδικά όσοι επηρεάζουν μόνο τα κινητά. Η χρήση ενός πρόσθετου όπως το Yoast SEO θα βοηθήσει επίσης στη βελτίωση του SEO του ιστότοπου, καθώς και στον εντοπισμό ορισμένων σφαλμάτων.

Εάν χρησιμοποιείται ένα πρόσθετο αναδυόμενων παραθύρων ή ένα για τη λήψη εφαρμογών, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν μπλοκάρεται ολόκληρη η οθόνη στο κινητό. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ένα λιγότερο παρεμβατικό banner ή να απενεργοποιούνται τα αναδυόμενα παράθυρα για κινητά.

Το μέγεθος της γραμματοσειράς θα πρέπει να είναι ευανάγνωστο στο κινητό. Προτιμάται μια μεγάλη γραμματοσειρά 16px για κινητά. Τα άρθρα μεγάλου μήκους θα πρέπει να είναι μονόστηλα χωρίς πλευρικές γραμμές σε μια μικρή οθόνη. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τυχόν κουμπιά ή στόχοι πατήματος έχουν ύψος τουλάχιστον 44px, το οποίο είναι το επιθυμητό μέγεθος σύμφωνα με την Apple.

Παρακολούθηση της προόδου βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας WordPress για κινητές συσκευές.

Για την παρακολούθηση της απόδοσης των προσπαθειών βελτιστοποίησης για κινητά, είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί το Google Analytics για την παρακολούθηση των επισκέψεων για κινητά ξεχωριστά από τις επισκέψεις για επιτραπέζιους υπολογιστές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας μια λειτουργία που ονομάζεται τμηματοποίηση. Με τη χρήση αυτής της λειτουργίας, μπορούν να ληφθούν πληροφορίες όπως το ποσοστό της επισκεψιμότητας μόνο από κινητά, η πηγή της επισκεψιμότητας και οι σελίδες που προβάλλονται.

Για να ενεργοποιήσει μια κατάτμηση για κινητά τηλέφωνα, ο χρήστης πρέπει να συνδεθεί στο λογαριασμό του στο Google Analytics και να μεταβεί στην ενότητα Audience (Ακροατήριο). Από εκεί, θα πρέπει να κάνει κλικ στο “Overview” (Επισκόπηση) και στη συνέχεια να επιλέξει “Add Segment” (Προσθήκη τμήματος) στο επάνω μέρος της σελίδας. Αυτό θα εμφανίσει όλα τα διαθέσιμα τμήματα, συμπεριλαμβανομένου του “Mobile Traffic”. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αυτή την επιλογή και να τσεκάρει ή να ξετικάρει το “All Traffic” για σκοπούς σύγκρισης. Αφού κάνει κλικ στο κουμπί “Apply” (Εφαρμογή), ο χρήστης μπορεί να δει τα νέα τμηματοποιημένα δεδομένα του.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, ο χρήστης μπορεί να προσδιορίσει το ποσοστό της κίνησης μόνο μέσω κινητών τηλεφώνων, ποιες σελίδες προβάλλονται περισσότερο μέσω κινητών τηλεφώνων και άλλες σχετικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, μεταβαίνοντας στην ενότητα Behavior => Site Content => All Pages, ο χρήστης μπορεί να δει ότι η σελίδα τιμολόγησης είναι η σελίδα με τις περισσότερες επισκέψεις σε κινητά τηλέφωνα. Με ενεργοποιημένο το τμήμα για κινητά, ο χρήστης μπορεί να συγκρίνει διαφορετικές ημερομηνίες και να παρακολουθεί την αυξημένη εμπλοκή στα κινητά καθώς εφαρμόζονται συμβουλές βελτιστοποίησης.

 

Σχετικά άρθρα: Τα κορυφαία 10 WordPress Plugins για τη βελτίωση του SEO

Επίλογος.

Για να βελτιωθεί η εμπειρία των χρηστών σε έναν ιστότοπο, είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνεται υπόψη η χρήση των κινητών τηλεφώνων. Ο χρόνος φόρτωσης της σελίδας για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να επικεντρωθεί και να βελτιωθεί, καθώς είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να γίνει. Ένα responsive θέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την αναγνωσιμότητα του ιστότοπου σε μικρές οθόνες, αλλά θα πρέπει επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο σχεδιασμού μιας εμπειρίας μόνο για κινητά τηλέφωνα. 

Τα χαρακτηριστικά του ιστότοπου δεν θα πρέπει να αφαιρούνται, παρά να διασφαλίζεται ότι οι επισκέπτες από κινητά τηλέφωνα μπορούν να βρουν γρήγορα αυτό που ψάχνουν. Μια εφαρμογή για κινητά μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνεργαστεί κανείς με το κοινό με έναν νέο τρόπο, παρέχοντάς του offline πρόσβαση στο περιεχόμενο και μια πιο εστιασμένη εμπειρία. Τέλος, η πρόοδος θα πρέπει να παρακολουθείται με τη χρήση του Google Analytics ή άλλης πλατφόρμας, καθώς προσφέρουν τα εργαλεία που θα βοηθήσουν στην επιτυχία των βελτιστοποιήσεων.

Το Fixit.gr μπορεί να βελτιστοποιήσει τους ιστότοπους WordPress για ταχύτητα σε κινητές συσκευές, κάτι που είναι απαραίτητο στον σημερινό ταχύτατο ψηφιακό κόσμο. Οι ιστότοποι που φορτώνουν αργά μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλά ποσοστά αναπήδησης και μειωμένα ποσοστά μετατροπής, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικτυακή παρουσία μιας επιχείρησης. Βελτιστοποιώντας τις εικόνες, μειώνοντας το μέγεθος των αρχείων και εφαρμόζοντας άλλες τεχνικές βελτίωσης της ταχύτητας, το Fixit.gr μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας του χρήστη μιας ιστοσελίδας WordPress σε κινητές συσκευές.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare